מסחר במניות
מסחר במניות מאפשר לך הסוחר/משקיע, לנסות להפיק רווח מתנודות שער ועיוותי מחיר הנוצרים במחיר המניה. יש מגוון גדול של דעות בשוק לגבי התמחור הנכון של מניות, אחד יכול להעריך מניה כיקרה ואחר רואה אותה כהזדמנות קניה.
ממה מושפע מחיר של מניה?
מחיר של מניות מושפע ממגוון גורמים, בהם גורמים כלכליים וכאלו שקשורים להיצע וביקוש. בפן הכלכלי חשוב קודם להבין שמחיר מניה משקף את שווי השוק החברה (בחישוב גס, אם מכפילים את מחיר המניה במספר המניות נגיע לשווי החברה).
ככל שהיסודות הכלכליים/פונדמנטאליים של החברה טובים יותר וככל שעתידה הכלכלי נראה ורוד יותר, יש בסיס טוב יותר לעליה בשער המניה. בפועל, שער המניה נקבע בשוק במהלך עסקי של היצע וביקוש, אם יש יותר קונים ממוכרים שמוכנים לקנות במחיר גבוה יותר ממחיר המניה האחרון, המניה צפויה לעלות. ההיצע והביקוש מושפעים בין השאר מהסנטימנט בשוק.
מה המשמעות של להיות בעלים של מניה?
אחזקה במניה, מקנה לבעלים שותפות יחסית בחברה. כבעלים, אני זכאי לקבל את חלקי ברווחי החברה (במידה ומחולק דיבידנד) ואף יכול להגיע ולהצביע באסיפות של החברה.
החזקה במניות פותחת לי צוהר לעולם עצום של עסקים מקומיים וגלובאליים והכול נמצא במרחק של לחיצת כפתור. להמחשה, כשאני קונה מניה של חברת נדל"ן, אני הופך להיות בעלים בחברת נדל"ן וכשאני קונה מניה של חברת ביוטק, אני יכול להרוויח אם פיתוח התרופה יצליח.
אסטרטגיות מסחר במניות
יש מגוון גדול של אסטרטגיות מסחר במניות המציגות גישות שונות ולעיתים אף מנוגדות. המכנה המשותף בין האסטרטגיות השונות הוא פונקציית המטרה הבסיסית- לקנות בזול ולמכור ביוקר.
השיטה הנפוצה ביותר להעריך האם המניה יקרה או זולה, היא לבדוק את השווי הכלכלי שנגזר מפעילות החברה. כשמחיר המניה נסחר נמוך ביחס לשוויה הכלכלי, זה איתות קניה וכשהשווי הכלכלי מגולם ברובו או במלואו במחיר במניה, זה איתות מכירה. שיטת השקעות הערך דוגלת באסטרטגיה זו.
ניתוח כלכלי של פעילות החברה תוך התעמקות בדוחות הכספיים דורשת רמת ידע טובה והקצאה לא מבוטלת של זמן ולכן סוחרים רבים מחפשים דרכים אלטרנטיביות על מנת לקבל איתותי קניה ומכירה. חלק מהסוחרים נעזרים בשיטת הניתוח הטכני. בשיטה זו, הסוחר מנסה לנבא את התנהגות המניה בעתיד, ע"פ נתונים טכניים של המניה מהעבר ומההווה כפי שמשתקפים בגרפים של מחיר המניה, ממחזורי המסחר ומאינדיקטורים טכניים שונים.
יש סוחרים שבוחרים מניות לפי החדשות האחרונות שמפרסמות על החברה, אם מדובר בידיעה חיובית (נתון לפרשנות), זה עשוי להוות איתות קניה ולהיפך. יש סוחרים שמתרכזים במספר קטן של מניות, לומדים אותן וסוחרים רק בהן. בשיטה זו הסוחר לומד להכיר טוב יותר את התנהגות המניה ולכן משפר את סיכוייו להרוויח. חלק מהסוחרים מעדיף לסחור בסלי מניות (תעודות סל או ETF) ולא במניות ספציפיות וזאת על מנת להקטין את החשיפה לאירוע בלתי צפוי בחברה ספציפית.
ישנן אסטרטגיות רבות נוספות למסחר במניות. סוחרים רבים מצליבים איתותי קניה ומכירה ממספר אסטרטגיות על מנת לשפר את הסיכוי שלהם להרוויח.
טווחי זמן למסחר במניות
אופי המסחר קצר הטווח ובטח המסחר היומי, שונה מאופי המסחר במניות לטווחים ארוכים יותר. התנודה התוך יומית של מניות לרוב נמוכה מהתנודה לטווחי זמן ארוכים יותר ולכן במסחר לטווח זמן קצר ובטח במסחר יומי, הסוחר יסתפק בשיעור רווח נמוך וכנגד יגדיל את שווי העסקה וזאת על מנת להצדיק את כדאיות העסקה. ככל שטווח הזמן בין הקניה למכירה מתארך, כך גם פוטנציאל שיעור הרווח לעסקה עולה ולכן מאפשר לסוחר לבצע פעולה גם בסכום נמוך יותר.
החלטות מסחר לטווחי זמן קצרים יכולות להתקבל בין השאר על בסיס פרמטרים טכניים, על בסיס אירועים הקשורים לחברה הרלוונטית או לסקטור אליו היא שייכת וכמובן גם על בסיס הערכות שונות של הסוחר על ההיצע והביקוש וטווח התנודה הצפוי. ככל שמשך הזמן בין הקניה למכירה מתארך, כך המשמעות של הנתונים הפונדמנטליים/כלכליים של החברה מקבלים משמעות גדולה יותר.
מסחר במניות: הסיכון לצד הסיכוי
לצד הסיכוי, יש להביא בחשבון גם את הסיכונים הכרוכים במסחר והשקעה במניות. שערי המניות בבורסה תנודתיים וכפי שניתן לנצל את התנודתיות להפקת רווחים, כך גם נוצרת חשיפה להפסדים. על מנת לנהל נכון את הפוזיציה ולצמצם את החשיפה להפסדים, פותחו מגוון שיטות מסחר במניות. אחד הכללים הבולטים לניהול סיכונים הוא פיזור ההשקעה. הכוונה לגוון את תיק ההשקעות במספר מניות שונות ובסקטורים שונים וכמו כן להימנע מהשקעה גדולה מידי ביחס לשווי תיק ההשקעות, בנייר בודד.