קופת גמל בניהול אישי – למי זה מתאים?
קופת גמל וקרן השתלמות בניהול אישי מאפשרות לכם להשקיע כסף, בניהול אישי שלכם. עם זאת, אם אתם לא עוקבים אחר שוק ההון ולא מתיימרים להבין בו, לא בטוח שהמוצר הפיננסי הזה מתאים לכם. ייתכן שתעדיפו מוצרים מנוהלים, כמו קופות גמל או קרנות השתלמות המנוהלים על ידי בית השקעות מקצועי.
במוצרים המנוהלים אתם יודעים שהכסף שלכם נמצא בידיים של איש מקצוע, שעוקב אחריו באופן שוטף. זה לא מבטיח תשואה, אבל זה כן מבטיח איזון בין סיכויים לסיכונים בשווקים הפיננסים, כמו גם תמהיל שכולל מניות והשקעות סולידיות, בהתאם לרמת הסיכון שלכם.
אם אתם כן מבינים בשוק ההון, עוקבים אחר המתרחש בו ומפנימים את הסיכונים, ייתכן שניהול אישי IRA עשוי להתאים לכם - קופת גמל או קרן השתלמות בניהול אישי (Individual Retirement Account – IRA).
בואו נבדוק: מהם היתרונות של מכשירים אלה?
1. עמלות ני"ע נמוכות:
לאחר שהחלטתם לנהל את קופת הגמל בעצמכם, תוזמנו להתקשר למוקד ולהתחיל לפעול בניירות הערך. אם תבחרו לעשות זאת בגוף כמו מיטב, שיש לו גם חבר בורסה (קרי: חברה שמאפשרת מסחר בניירות ערך), תשלמו עמלות מסחר נמוכות מאוד יחסית*. זהו היתרון הראשון במוצרים האישיים והוא הולך ונעשה משמעותי יותר ככל שתבצעו פעולות רבות יותר.
בפועל, אגב, החוסך יכול גם לבחור לנהל את השקעותיו דרך מנהל תיקים, לאחר שייפה את כוחו להשקיע בשבילו.
2. דמי ניהול נמוכים:
דמי הניהול בקופות הגמל וקרנות ההשתלמויות האישיות לרוב נמוכים משמעותית ביחס לדמי הניהול הנהוגים במוצרים המנוהלים כגון קופות גמל וקרנות השתלמות. הסיבות להבדלים ברורות: במוצרים המנוהלים ישנם מנהלי השקעות הבוחנים ניירות ערך, מקבלים החלטות ומבצעים פעולות באופן שוטף. יש לכך עלות, שמייקרת את דמי הניהול. מנגד, בקופות גמל לא מנוהלות, אין הוצאות עבור מנהלי השקעות. עם זאת, יש הוצאות עבור לוגיסטיקה, תפעול, רגולציה ופיקוח. לכן, אומנם ישנם דמי הניהול אך הם יחסית נמוכים.
3. שליטה על ההשקעות שלכם:
כשאתם מנהלים את ההשקעות שלכם, אתם בשליטה. אתם יכולים בכל רגע נתון להקטין את החשיפה למניות, או ההיפך. אתם יכולים להגדיל חשיפה לדולר, להקטין חשיפה למניות מתחום התרופות – יש לכם שליטה על הרכב ההשקעות בקופה.
למעשה, אתם פועלים באופן שוטף כדי להתאים את ההשקעה לצרכים שלכם ולסיכון שאתם מוכנים ומסוגלים לקחת.
4. שקיפות:
הזינוק במודעות לקופות גמל וקרנות השתלמויות ברחבי העולם התרחש בימים שלאחר המשבר הגדול בשווקים, ב-2008. נוצר צמא למכשירי השקעה חדשים, שקופים יותר, הנשלטים על ידי החוסך. המשקיעים החלו לחפש כלי השקעה "בטעם אישי".
5. יתרון מיסוי:
יתרון זה משותף לכל הקופות – מנוהלות ואישיות. בקרנות ההשתלמות היתרון אפילו גדול יותר כי מדובר במוצר שאינו לטווח ארוך, אלא לשש שנים בלבד. ההטבה ניתנת בעת ההפקדה: התשלום השוטף לקופה נזקף כזיכוי לצורך מס, ואתם מקבלים "החזר" משמעותי על התשלומים.
מעבר לכך, אין תשלום שוטף על הרווחים שנצברים בקופה. זוהי למעשה דחיית מס, בזמן שהכסף ממשיך לצבור תשואה. תשלום המס מתרחש רק בעת פדיון הקופה או הקרן. כמו כן, ניתן לעבור בין הקופות ולא לשלם מס (זו אינה מכירה, כך שאם אין מימוש - אין אירוע מס).
לא רק "משחק" של מומחים
היתרונות שפורטו, החלו להוות מקור לאטרקטיביות של המכשירים "האישיים" בשנים האחרונות גם לחוסכים שאינם מומחים בשוק ההון. חוסכים אלה בחרו להשקיע באמצעות תעודות סל וקרנות מחקות, כלומר: באמצעות מכשירים עוקבי מדדים. בעזרתם, יכול החוסך לייצר תיק השקעות מגוון ומפוזר, מבלי שיכיר חברות ומניות ספציפיות. עם זאת, גם כאן חשוב לעקוב, לבדוק האם המשקל של נכסים מסוימים בתיק השתנה ואם צריך – לשנות את תמהיל התיק בהתאם.